Met het portretrecht kun je opkomen tegen het onrechtmatig gebruik van jouw portret in onder ander media uitingen om privacy-redenen, maar ook in commerciële context speelt het Portretrecht een rol.
Met het portretrecht kun je opkomen tegen het onrechtmatig gebruik van jouw portret in onder ander media uitingen om privacy-redenen, maar ook in commerciële context speelt het Portretrecht een rol.
Onze 2 advocaTEN op dit gebied:
Het portretrecht is een bijzonder aspect van het mediarecht dat steeds vaker in de schijnwerpers staat. Dit rechtsgebied, dat onderdeel uitmaakt van het auteursrecht, reguleert wanneer en hoe portretten van personen mogen worden gebruikt. Zowel de privacy belangen als de commerciële belangen kunnen hier een rol bij spelen. Toch blijft dit onderwerp vaak complex en vraagt het om een zorgvuldige afweging van belangen.
Volgens de Auteurswet is toestemming voor het gebruik van een portret niet altijd vereist. Wanneer een portret zonder toestemming wordt gebruikt, kan de geportretteerde bezwaar maken als er sprake is van een “redelijk belang” dat zich tegen publicatie verzet. Wat een redelijk belang precies inhoudt, wordt vaak door de rechter bepaald en kan variëren afhankelijk van de omstandigheden. Voorbeelden van redelijke belangen zijn privacy, bijvoorbeeld als de publicatie in strijd is met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), of reputatieschade wanneer de publicatie een negatieve invloed heeft op de goede naam van de geportretteerde. Ook commerciële belangen spelen een rol, bijvoorbeeld als een portret wordt gebruikt in een reclamecampagne zonder dat daarvoor toestemming is gegeven.
Verzilverbare populariteit is een belangrijk concept binnen het portretrecht en komt vooral aan de orde bij bekende personen, zoals artiesten, sporters, influencers of andere publieke figuren. Het begrip verwijst naar het recht om de commerciële waarde van je naam, gezicht en reputatie te beschermen en te gelde te maken. Dit betekent dat bedrijven en organisaties jouw portret of naam niet zomaar mogen gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals in reclamecampagnes, merchandise of andere publicaties die winst genereren.
In zaken die het portretrecht betreffen, staat de rechter voor de taak een belangenafweging te maken. Aan de ene kant is er het belang van degene die het portret wil publiceren, zoals de vrijheid van meningsuiting of het commerciële belang. Aan de andere kant is er het recht van de geportretteerde op privacy, eer en goede naam, of financieel gewin. Deze afweging vereist maatwerk en houdt rekening met de context, zoals de aard van de publicatie en het doel ervan.
Bij Guldemond Advocaten staan wij klaar om u te adviseren over alle juridische vragen rondom portretrecht en mediarecht. Of het nu gaat om het beoordelen van de rechtmatigheid van een publicatie, het verkrijgen van toestemming, of het optreden bij onrechtmatig gebruik van een portret: wij bieden deskundig juridisch advies en strategische ondersteuning. Laat uw belangen behartigen door experts die zowel de juridische als de praktische aspecten van dit complexe vakgebied begrijpen.
In een rechtszaak zal de rechter een belangenafweging maken tussen jouw portretrecht en de vrijheid van meningsuiting of het commerciële belang van de andere partij. De uitkomst is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de zaak en is vaak vooraf moeilijk in te schatten. Of je nu een particulier bent die zijn privacy wil beschermen of een bekend persoon die zijn verzilverbare populariteit wil veiligstellen, Guldemond Advocaten beschikt over de kennis hierin bijstand te verlenen
Heeft u vragen over het Portretrecht? Neem contact op met Guldemond Advocaten.