Reclamerecht vormt de basis van een eerlijk speelveld in de marketing- en advertentiewereld.
Reclamerecht vormt de basis van een eerlijk speelveld in de marketing- en advertentiewereld.
Onze 2 advocaTEN op dit gebied:
Reclamerecht vormt de basis van een eerlijk speelveld in de marketing- en advertentiewereld. Het beschermt niet alleen de consument tegen misleidende reclame, maar ook ondernemingen tegen oneerlijke concurrentie. Omdat een succesvolle reclamecampagne nog wel eens balanceert op de grens tussen creativiteit en juridische grenzen, bieden onze cliënten de expertise om die balans te vinden en te behouden, zodat uw boodschap effectief én juridisch houdbaar is.
Ook in de reclamewereld worden voortdurend zaken beïnvloed door technologische ontwikkelingen, veranderende regelgeving en maatschappelijke trends. Traditionele media worden aangevuld door targeted advertising, influencer-marketing en andere innovatieve vormen van reclame. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de vraag of uitingen voldoen aan de regels voor misleiding, vergelijkende reclame en bescherming van persoonsgegevens. Daarnaast staan wij cliënten bij in kwesties rond de vrijheid van meningsuiting in reclame-uitingen, een thema dat steeds belangrijker wordt in onze moderne samenleving.
Het reclamerecht in Nederland wordt grotendeels gereguleerd door Europese richtlijnen, die zijn opgenomen in onder andere het Burgerlijk Wetboek en de regelgeving van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarnaast speelt zelfregulering een belangrijke rol via de Stichting Reclame Code. Deze combinatie van harde wetgeving en zachte regulering vraagt om een strategische en pragmatische aanpak. Ons team heeft diepgaande kennis van deze regelgeving en begrijpt de markt waarin onze cliënten opereren, van grote reclamebureaus en online dienstverleners tot retailers en mediabedrijven.
Misleidende reclame betreft uitingen die bij het publiek een onjuiste voorstelling van zaken wekken, bijvoorbeeld over de eigenschappen, prijs, hoeveelheid of garantie van een product. Volgens artikel 6:194 BW is niet vereist dat het publiek ernstig wordt misleid; het gaat erom hoe de gemiddelde consument de mededeling begrijpt. De bedoeling van de adverteerder is hierbij niet relevant. De bewijslast ligt bij de adverteerder, die moet aantonen dat zijn claims objectief juist en volledig zijn.
Vaak ontstaat misleiding door krachtige kreten of kleine lettertjes die essentiële nuances verduidelijken. Als de hoofdboodschap misleidend is, kan aanvullende informatie dit niet rechtzetten. Essentiële gegevens moeten duidelijk worden vermeld om consumenten in staat te stellen een weloverwogen keuze te maken. Bij vergelijkende reclame gelden strenge eisen: deze moet eerlijk, transparant en objectief zijn.
Bij geschillen over reclame staan wij onze cliënten bij in verschillende procedures, zoals klachten bij de Reclame Code Commissie of spoedprocedures in kort geding. We reageren snel en effectief wanneer een concurrent een onrechtmatige reclame-uiting plaatst of wanneer onze cliënten worden beschuldigd van misleiding of oneerlijke handelspraktijken. Met gedegen feitenonderzoek en een scherpe juridische analyse zorgen we ervoor dat uw belangen worden beschermd, zelfs onder hoge druk.
Onze expertise strekt zich uit tot complexe onderwerpen zoals online advertising, cookies en privacywetgeving. Wij adviseren bedrijven over hoe ze binnen deze juridische kaders commercieel succesvol kunnen opereren. Dit geldt ook voor kwesties die samenhangen met nieuwe vormen van adverteren, zoals gepersonaliseerde advertenties en het gebruik van data-analysetools. Grote ondernemingen vertrouwen op ons advies om juridische risico’s te vermijden terwijl zij hun marketingdoelen nastreven.
Bij Guldemond Advocaten combineren we diepgaande kennis van de wet met praktische ervaring in de reclame-industrie. Heeft u vragen? Dan kunt u met ons contact opnemen.