Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en de recente invoering van de AI-Verordening door de Europese Unie, wordt de juridische impact van AI-technologieën steeds belangrijker
Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en de recente invoering van de AI-Verordening door de Europese Unie, wordt de juridische impact van AI-technologieën steeds belangrijker
Onze 3 advocaTEN op dit gebied:
Met de snelle ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en de recente invoering van de AI-Verordening door de Europese Unie, wordt de juridische impact van AI-technologieën steeds belangrijker. De AI-Verordening, die op 1 augustus 2024 in werking is getreden, stelt geharmoniseerde regels vast voor de ontwikkeling, het in de handel brengen en het gebruik van AI-systemen binnen de EU. Deze regelgeving is van toepassing op alle AI-systemen die invloed kunnen hebben op de EU-markt, zelfs als ze van buiten de EU komen.
Bij Guldemond Advocaten bieden wij gespecialiseerd juridisch advies over de naleving van de AI-Verordening en andere regelgeving met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Of u nu een startup bent die AI-technologie ontwikkelt of een gevestigde organisatie die AI-systemen gebruikt, wij helpen u bij het waarborgen van naleving, het vermijden van risico’s en het optimaliseren van de juridische structuur rond uw AI-projecten.
De AI-Verordening classificeert AI-systemen op basis van hun risico’s in vier categorieën: verboden, hoog risico, beperkt risico en minimaal risico. Voor AI-systemen met een hoog risico gelden strenge eisen met betrekking tot onder andere transparantie, risicobeheer en cyberbeveiliging. Voordat een dergelijk systeem op de markt kan worden gebracht, is een conformiteitsbeoordeling vereist, waarbij wordt gekeken naar de impact op grondrechten.
Wij helpen bedrijven die met AI-systemen werken bij het opzetten van de juiste risicobeheersingsmaatregelen, zoals vereist door de AI-Verordening. Dit omvat het ontwikkelen van technische documentatie, het opzetten van kwaliteitsbeheerprocessen, en het uitvoeren van risicoanalyses, zodat uw AI-systemen voldoen aan de EU-regelgeving.
Bij Guldemond Advocaten bieden wij uitgebreide juridische ondersteuning voor bedrijven die AI-technologie ontwikkelen of gebruiken. Onze diensten omvatten onder andere:
De AI-Verordening verbiedt bepaalde AI-systemen die in strijd zijn met fundamentele rechten, zoals manipulatieve systemen en realtime biometrische identificatiesystemen in openbare ruimtes. Daarnaast vallen bepaalde AI-toepassingen, zoals biometrische identificatie en toepassingen in de kritieke infrastructuur, onder de hoog-risico categorie, waarvoor strenge regelgeving geldt. Wij helpen bedrijven bij het identificeren van welke regels op hun systemen van toepassing zijn en bij het nemen van de nodige maatregelen om te voldoen aan de wettelijke vereisten.
Heeft u vragen over AI en recht, neem dat contact op met Guldemond Advocaten.