Rechtsgebied

Modellenrecht

Met het Modellenrecht kun je de nieuw ontworpen uiterlijke vormgeving van gebruiksvoorwerpen beschermen.

Het uiterlijk van je product kan een belangrijke rol spelen in het onderscheidend vermogen en de aantrekkingskracht op de markt. Denk bijvoorbeeld aan de unieke vormgeving van meubels, kleding of verpakkingen. Toch wordt het beschermen van deze visuele aspecten vaak over het hoofd gezien, totdat het te laat is. Het is cruciaal om je modelregistratie tijdig en zorgvuldig te regelen.

Wat is een model?

Een model volgens het modellenrecht ziet op de verschijningsvorm van een product, zoals de vorm, lijnen, kleuren, textuur of materiaalgebruik. Door een model te registreren, kun je jouw ontwerp beschermen tegen nabootsing door anderen. Dit betekent dat je kunt voorkomen dat concurrenten het uiterlijk van je product zonder jouw toestemming kopiëren.

Modelregistratie

Om in aanmerking te komen voor bescherming, moet je je model registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) voor bescherming binnen de Benelux. Voor bredere Europese bescherming kun je je model registreren bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Wil je wereldwijde bescherming, dan registreer je het model bij de World Intellectual Property Organization (WIPO) in Genève. Let erop dat je registratie alle visuele kenmerken van je product goed vastlegt om toekomstige geschillen te voorkomen.

Vereisten voor modelbescherming

Voor een succesvolle modelregistratie moet je ontwerp nieuw zijn en een eigen karakter hebben. Dit houdt in dat het model niet eerder openbaar gemaakt mag zijn en dat het een andere algemene indruk wekt dan bestaande modellen. De bescherming is in eerste instantie vijf jaar geldig en kan maximaal vijf keer worden verlengd, tot een totale duur van 25 jaar.

Inbreuk op modellenrecht

Als je model eenmaal geregistreerd is, heb jij het alleenrecht om het te gebruiken. Inbreuk ontstaat wanneer iemand zonder jouw toestemming een product maakt of verhandelt dat hetzelfde of nauwelijks te onderscheiden is van jouw model. Bij twijfel kan de toets zijn of de algemene indrukken van de modellen te veel op elkaar lijken.

Handhaving van je rechten

Bij inbreuk kun je juridische stappen ondernemen, zoals het eisen van een verbod op de verkoop van de inbreukmakende producten, een schadevergoeding, of het vernietigen van de producten. Wij kunnen je helpen om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door een sommatiebrief te sturen of een procedure te starten.

Contact

Heeft u een vraag over het Modellenrecht, neem dan contact op met Guldemond advocaten.

 

 

Lees meer updates

De Rechtbank Den Haag heeft op 19 november 2024 uitspraak gedaan

Samenwerken met ons?