Rechtsgebied

Auteursrecht

Auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen.

Auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst om dit werk openbaar te maken en te verveelvoudigen. Je hebt als maker dus het recht een ander te verbieden, dan wel het toe te staan bepaalde handelingen te verrichten, bijvoorbeeld door het verlenen van een licentie. Het recht ontstaat automatisch zodra een werk gecreëerd wordt, er is geen registratie nodig. Wel kent auteursrecht beperkingen, zoals het citaatrecht waarmee men binnen grenzen citaten mag gebruiken zonder toestemming.

Om aanspraak te maken op auteursrechtelijke bescherming, dienen altijd de volgende vragen gesteld te worden; kwalificeert het werk als een “werk” in de zin van de auteurswet, en vervolgens, maakt die ander daar inbreuk op, bijvoorbeeld door het na te maken (lijkt het teveel)?

Wanneer is er sprake van een werk?

Voor bescherming onder de auteurswet is vereist dat een werk een eigen persoonlijk karakter heeft en het persoonlijk stempel van de maker draagt. Dit betekent dat het werk niet simpelweg een kopie mag zijn van een ander werk, maar het resultaat moet zijn van menselijke scheppende arbeid en creatieve keuzes. Belangrijk is daarbij te vermelden dat ideeën, stijlen of technieken niet vallen onder auteursrechtelijke bescherming. Alleen de specifieke uiting ervan in een waarneembaar werk. Je dient dus de vraag te stellen of de maker binnen de gestelde grenzen waaraan je gebonden bent als je bijvoorbeeld een meubelstuk, kleding, muziekwerk of fotografisch werk hebt gemaakt, bepaalde creatieve (persoonlijke of subjectieve) keuzes heeft gemaakt die niet dusdanige banaal of triviaal zijn, dat iedereen die zou hebben gemaakt. De kwalificatievraag levert dus vaak genoeg al de nodige hoofdbrekens op, al wat het maar omdat er tal van uitzonderingen zijn die kunnen beletten dat iets als een werk kwalificeert.

Exploitatie en overdracht

Als auteursrechthebbende heb je de exploitatierechten van het werk in handen, hetgeen je in staat stelt een geldelijke vergoeding te krijgen voor de exploitatie van het werk. In de meeste gevallen komt dit neer op de mogelijkheid licenties te verlenen en om jouw werk over te dragen, bijvoorbeeld wanneer je in opdracht van een ander iets creëer. Denk aan software, maar ook aan foto- en filmopdrachten, ontwerp opdrachten of  bouwkundige tekeningen. Voor het opstellen van licentieovereenkomsten, akte van overdracht of om de verschillende wijze waarop de exploitatie vorm gegeven kan worden te bepalen, bent u bij Guldemond Advocaten aan het juiste adres.

Auteursrechtinbreuk

Naast je exploitatierechten, kun je ook optreden tegen inbreuken. Als iemand zonder toestemming een auteursrechtelijk beschermd werk openbaar maakt of kopieert, is er sprake van auteursrechtinbreuk. Je kan dan sommeren dat de inbreuk gestaakt wordt en een schadevergoeding eisen. In ernstige gevallen kan via een kort geding een verbod worden afgedwongen. Om te  beoordelen of sprake is van een auteursrechtinbreuk spelen vele omstandigheden een rol. In de kern komt het erop neer dat de totaalindrukken van beide werken vergeleken worden. Dit wordt het totaalindrukkencriterium genoemd. Dit levert vaak complexe bewijs problematiek met zich mee. Welke elementen lijken teveel? En vormen deze elementen wel deel van de auteursrechtelijke bescherming? Het is aan te raden je in gevallen van mogelijke auteursrechtinbreuk te laten bijstaan door een advocaat die hierin gespecialiseerd is.

Contact

Heeft u een vraag over het Auteursrecht, neem dan contact op met Guldemond advocaten.

 

 

Lees meer updates

Airport
Architect verliest zaak over nieuwe entreehal Eindhoven Airport. Waar ging de
Bij het ontwikkelen van producten komt het vaak voor dat meerdere
In een rechtszaak stelde een yogaonderneming dat een ex-werknemer hun handleiding

Samenwerken met ons?