Deze update is geschreven door:

Julia van Leeuwen
Update

Yogahandboek niet auteursrechtelijk beschermd: waarom niet?

In een recente rechtszaak tussen een yogaonderneming en een ex-werknemer stond het auteursrecht centraal. De yogaonderneming beschuldigde de ex-werknemer van het kopiëren en gebruiken van hun yogahandleiding en presentaties, maar de rechter oordeelde anders. Wat kun je als onderneming leren van deze uitspraak als het gaat om potentiële auteursrecht inbreuk en auteursrechtelijke bescherming op een werk?

Waar ging de rechtszaak over?

Een ex-werknemer heeft in het verleden yogalessen gegeven voor een onderneming en is later zelf yogadocentenopleidingen gaan verzorgen. De onderneming, haar ex-werkgever, beschuldigde haar (onder andere) van auteursrecht inbreuk, omdat zij een yogahandboek en een PowerPoint-presentatie zou hebben gekopieerd en gebruikt in haar eigen lessen. De rechter wees de auteursrechtelijke vordering echter af, omdat het werk niet voldeed aan de eisen van auteursrechtelijke bescherming.

Waarom zijn het yogahandboek en de presentaties niet beschermd door het auteursrecht?

De rechter benadrukte dat niet alle documenten automatisch beschermd worden door auteursrecht. Voor auteursrechtelijke bescherming moet een werk een originele creatie zijn met een persoonlijke, creatieve inbreng van de maker. In deze zaak bleek het yogahandboek vooral algemene kennis over yoga en het menselijk lichaam te bevatten. Dit soort informatie is te algemeen en kan niet als een unieke schepping worden gezien. Hetzelfde gold voor de PowerPoint-presentatie: er was onvoldoende creatieve of originele inhoud.

Hoe kan je dan auteursrecht inbreuk aantonen?

Deze zaak laat zien dat het niet genoeg is om alleen te stellen dat als iemand ‘jouw’ werk kopieert dit auteursrecht inbreuk is. Je moet ook kunnen aantonen dat het werk daadwerkelijk auteursrechtelijk beschermd is. Als jouw werk slechts gebaseerd is op algemene kennis of bestaande ideeën, is de kans klein dat er auteursrecht op rust. Als aan het yogahandboek en de presentaties bijvoorbeeld unieke inhoud was toegevoegd of persoonlijke inzichten of creatieve vormgeving was toegebracht, dan zou er mogelijk wel auteursrechtelijke bescherming zijn. Tip: bewaar bewijzen van het creatieproces, zoals schetsen, concepten en eerdere versies.

Heb je vragen over jouw situatie, wil je weten of jouw werk auteursrechtelijk beschermd zou kunnen zijn en/of dat er iemand auteursrecht inbreuk pleegt op jouw werk? Als advocaat auteursrecht help ik je graag verder.

Lees meer updates
Een Entire Agreement-clausule bepaalt dat alleen schriftelijke afspraken gelden, maar sluit
Airport
Architect verliest zaak over nieuwe entreehal Eindhoven Airport. Waar ging de
Weer app
Uitspraak rechter: KNMI mag gratis zijn weerberichten met locatie-specifieke gegevens blijven